tisdag 27 maj 2014

25 maj 2014 de många valens dag.

Söndagen den 25 maj var en händelserik dag, val till EU underbart väder, mors dag och sparrisens dag på Lundasparris.
Det började med att jag gick ut och hissade flaggan för alla mammor och sedan var det tid att fixa frukost. Det blev stekt bacon på Muurikkan och några goda ägg och en kopp te. Allt serverat på uteplatsen i strålande solsken på en klar himmel. När frukosten var uppäten var det bara att luta sig bakåt och njuta av sol och värme.Vi drar iväg till Vallkärra och Lundasparris som anordnade en matmarknad med massor av gott. Det var sparris både på längden och på tvären, men så gott det är.  
Vi började med att smaka en helt underbar salamikorv gjord på Sunnantorpsgård endast innehållande nötkött, salt och kryddor. 


Nästa smaksensation var sparrisglass?? Riktigt god med en härlig smak av sparris, den smakade grönt och är en glass jag med lätthet skulle kunna använda för att överraska med som förrätt vid en middag.
Vi knallade vidare och fastnade vid några svarta lergrytor som tillverkas i Columbia från Karott härliga mjuka former, stod och lyssnade på hur man kunde använda dem. Att se den gröna sparrisen i den svarta grytan, en riktigt härlig färgkombination, det avgjorde saken jag hade fastnat och jag köpte den största modellen.


Över 80 olika sorters tomater, stora, små, röda, rosa, gröna ja det fanns massor av goda tomater från Vikentomater det blev två rejäla påsar med supergoda tomater, mycket godare än godis.


Underbara färger 

Dessa tomater skulle vara goda att lägga på grillen med lite salt på, blir till att prova. Ska bli spännande att prova med Österlenkryddors helt underbara chilisalt.

Glorias äpplen fastnade min fru och dotter hos, själv stannade jag bara och njöt av färgerna. Jag är allergisk och kan inte äta äpple, gissa om jag lider. Nu var det läge för att prova lite god sparris, här serverades den rå med en riktigt god hollandaisesås och lite riven Parmesanost.
Stolt och god står den på fältet och väntar på att bli skördad, sparrisen skördas en gång på morgonen och en gång på kvällen och är det riktigt varmt ute så kan det behövas att man skördar mitt på dagen också. Med specialbyggda elbilar som körs mellan raderna skördas all sparris för hand.


Sparrisen läggs en och en på ett band och sköljs av och sorteras i olika storlekar och tjocklekar.

Sen väger man upp dem och buntar ihop dem. och nu är de klara att säljas. Jag köpte fyra härliga buntar.


Nu var det läge att åka vidare hem och göra sin medborgeliga och demokratiska plikt, att rösta i EU valet, vem vet om det blev rätt???
När vi kom hem så var det läge att luta sig tillbaka i solstolen och njuta av det härliga vädret. Sen var det bara att sätta igång gasen och värma upp Muurikan, det blev flankstek, entrecote, råstekt färskpotatis och fänkål.  
Naturligtvis så stekte jag två buntar sparris i min nya gryta och rev Parmesanost som fick smälta över sparrisen.Så en talrik med dagens goda avslutade en härlig dag.

1 kommentar:

  1. Vilket härligt inlägg om Lundasparris Matmarknad :-) och så roligt att du redan har fått användning av din Karott.

    SvaraRadera