lördag 24 februari 2024

Sallad, vår och varmrökt lax en bra början på helgen



Vill bara visa en av de bästa prylarna jag har i köket, perfekt att ha när jag gör köttfärssås och när  jag gör potatismos. 


När jag kom hem från jobb på torsdagskvällen så hade Emilia stekt fläskfilé och kört potatisklyftor i airfryern och gjort en fantastiks sås på grädde och lite blandat från kryddhyllan.


Slutade tidigt på fredagen och det blev en tur till Botaniska i Lund och där stod en fin häger och solade sig i vårsolen. 


När vi var hemma på kvällen så fixade vi en kycklingsallad med bl.a. rödbetsgrodar, mozzarella, paprika och oliver och över detta ringlade jag över en underbar olivolja och rödvinsvinäger.  


Tog fram en bit ost som jag lagrat i källaren med bäst före dag 2020-04, smakade riktigt bra men det var ingen succé men det är kul att experimentera.  


Det blev ett besök hos Tysken i Landskrona idag. Matthias brukar stå på Kasernplan och sälja sina goda korvar både direkt från grillen och i påse att ta med hem. 


När korven hamnat i frysen så var det tid att starta grillen för det skulle bli varmrökt lax till kvällsmat idag. 


Efter nästan två och en halv timme i gillen så tog jag termometern och den visade 54 grader och laxen var klar. 


Fin glöd kvar i grillen men det fick vara bra med grillandet för idag.


Jag serverade laxen med kokt potatis smörslungade gröna ärtor och en riktigt god sås på creme fraiche, färsk riven pepparrot och hjortronsylt. Fick den som ett tips av en kille på Faceboken. Det blev även en romsås och en vanlig hollandaises för jag hade på känn att pepparrot inte är så populärt här hemma.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar