måndag 18 december 2023

Rök och en julmarknad och massor med köttbullar

Vaknade tidigt och fyllde på kallröksaggregatet med mer spån så att laxen kunde gå in på andra dygnet av rökningen. 


Hamnade på Jakriborgs julmarknad och där var en glad tomte och en julgran som kunde prata, det var väl det som var bra med denna marknaden. Få utställare och flera av stånden var stängda. 


Blev en promenad i de små gatorna och gränderna och det var mysigt trotts att det blåste ganska kallt.


Hemma igen startade jag spisen och det blev pasta med kycklingbitar, majs och knaperstekt bacon blandat med creme fraiche, enkelt snabbt och gott när man är hungrig. 


När maten var klar så åkte köttkvarnen fram och jag malde högrev och fläskkarré och sen var det bara att rulla köttbullar. Kokte dem i en köttbuljong med lite julmust och kryddpeppar. sedan stekte jag dem så att de fick lite färg. Det blev 91 st. innan provsmakningen.


Fick ett tips i en facebookgrupp om att grava kött och det måste ju naturligtvis provas. Salt, socker, chiliflakes och färsk timjan från trädgården, tur att det inte var för en vecka sedan för då var den gömd under snön. Nu ska den ligga i kylen och vändas ett par gånger per dag i sex dagar. 

Efter runt 30 timmar så är nu najadlaxen klar och ska ligga vakumpackad i kylen en vecka så det blir perfekt att skiva upp till jullunchen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar