måndag 27 november 2023

Gott i grytan och på grillen

 Det blev fredag igen och ännu en helg är på gång.


Det blev en sallad ned lite blandade godsaker som mozzarella, fetaost, rödbetsnudlar, grillad kyckling och lite annat toppat med olivolja och vinäger. Perfekt och enkelt en fredagskväll. 


Det blev lite fel när jag tog ut vad jag trodde var högrev jag tog ur frysen på innan jag lade huvudet på kudden, det som låg i påsen var ryggbiff. Emilia hade beställt gryta och då fick det bli så.


Jag tärnade ryggbiff och lite kallrökt fläsk som fick steka i olivolja i grytan.  


Skar upp purjolök, vitlök och vanlig gul lök som fick steka med i grytan. 


Emilia skar upp ett antal gula tomater. 


Det är bra med gryta för man kan stoppa i det mesta som är gott och då hamnade fina skogschampinjoner och syltlök ovan på allt.


Det doftar fantastiskt i köket.


En skvätt rödvin och fond fick koka med den sista timmen. 


Så gott det blev.


Lördagsmorgonen  började med att jag startade grillen, kallt som tusan var det ute. 


Skulle bli rökt kalkonbröst idag, band upp det och kryddade med lite blandade kryddor och sprutade sedan in en blandning av äppeljuice, äppelcidervinäger och smält vitlökssmör med min marinadspruta. 


Efter runt 10 timmar i den ca 90 gradiga röken så var kalkonen klar och fick ligga och vila medan resten av måltiden skapades.


Stekte en rejält stor gul lök så att den blev mjuk utan att få för mycket färg. 


Kokte samtidigt upp brysselkål. Gillar när det är lite tuggmotstånd i kålen. 


Sedan blandade jag lök och kål med en riktigt stor bit Västerbottenost som fick smälta ner över allt.

Allt serverades med kokt potatis och en god brunsås och lite sallad på grönkål, rödkål, rödlök, rostade mandlar, torkade tranbär och ganska mycket olivolja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar