måndag 10 juli 2023

En ny helg har passerat

Lördagen startade med lite sovmorgon och en god frukost. Sen gick jag ut och tittade på våra tre tomatplantor som växer så mycket att man nästan se när den växer. 


När vi köpte tomatplantorna så sa en av de som jobbar på Tomatens Hus att hon hade en speciell supergödning som vi skulle använda. Det har vi gjort och jag kan säga att hon hade rätt.


Det första som hände när vi kom fram till Tomatens hus var att Tysken själv stod där och såg glad ut som han brukar göra, idag sålde han förutom korvar en riktigt fin grilltallrik eller en grillbricka rättare sagt. 


Vi skulle ju bara köpa lite tomater och gott bröd....


Det blev inte lite tomater och Emilia fick tips om att göra tomatsoppa eller tomatsås. Det blir morgondagens projekt.


Helen var i Ystad för att titta på Diggiloo, vilket både Emilia och jag var glada att slippa. Vi körde istället till Kåseberga och gick upp till Ales stenar för att njuta av solnedgången, en härlig kväll blev det.  


Jag laddade röken medan Emilia delade de gula tomaterna och la på gallerna och så var det bara att sätta eld på gasen. 


Efter en stund så låg röken tät över trädgården. 


Efter två timmar i röken var det klart och vi plockade ut dem ur röken och så var det bara att ta en pincett och hålla i skalet och skaka så var tomaterna skalade, de smakade riktigt bra med en lätt röksmak. Imorgon kommer Emilia att vara sysselsatt med att koka ner detta ett par timmar. 


Sen var det min tur att röka tomater, ett par vitlökar fick också plats på gallret. 


Nu börjar det snart att ryka igen.


Efter runt två timmar var jag nöjd med röksmaken på mina tomater och plockade ut dem ur röken. 


Emilia var inne i köket och skapade, det skulle bli smulpaj med jordgubbar, hallon och mango. 


Tiden sprang ifrån oss och maten som vi planerat att äta tog lite för lång tid och med två riktigt hungriga familjemedlemmar så fick det bli lite enkelt men riktigt gott. Ett gott bröd, lufttorkad skinka, en god mozzarella, tomater, rökt salt, en god olivolja och en skvätt av min favoritvinäger.


Efter ca en timme i röken utan rök utan bara värme så var det tid att ta in smulpajerna.


Ungefär två timmar försent så var söndagsmiddagen klar som istället blir måndagsmiddag, 


Kan nog bli gott, baconlindad och ostfylld benfrikotlett till Emilia och mig och en utan bacon till Helen. Ett par champinjoner och en aubergin fick också följa med på grillen.  


De fick så och svalna lite och sedan serverade jag dem med en god saltlakritsglass. Blev lite bränt i sidorna så nästa gång kör jag på lite lägre värme.  


Jag plockade av skalen på de röda tomaterna och nu ska de få vänta en eller ett par dagar innan jag fortsätter skapandet av tomatsås eller om det blir en soppa, det får tiden utvisa.


Ett par rökta vitlökar fick ligger nu och väntar på att hamna i smör för att bli vitlökssmör till en god köttbit. 

1 kommentar:

  1. Mmmmm vilka härliga bilder och kommentarer!! Man sitter här på morgonkvisten och blir riktigt hungrig...👍😁

    SvaraRadera