söndag 6 oktober 2024

Gulasch, lax, korv och en del annat

 Helgens skapande började redan på tisdagskvällen med att ta fram två laxsidor ur frysen.


Efter en tur till Sjöbo efter jobb på onsdagskvällen så var det tid att blanda socker, salt och enbär.


Jag la på blandningen på köttsidan tillsammans med dill och la sidorna mot varandra.


La in fisken i en vacuumpåse och slog i en rejäl skvätt Gin och förslöt den och sen in med fisken i kylen. Sen var det bara att vända på den varje morgon och kväll. 


Fredagsmyset blev två skivor surdegsbröd med parmaskinka, engenodlade tomater, mozzarella, rökt salt och god olivolja.


Efter maten tog jag fram laxen och sköljde bort salt, socker och dill och la dem på ett galler i kylen för att torka över natten. 
Emilia tog fram runt två kilo högrev då hon önskade gulasch som lördagsmiddag.


Upp tidigt på lördagsmorgonen för att starta upp grillen. Emilia skar upp kött, purjolök, rödlök och la allt i grytan. Nästan en liter rödvin fick också plats tillsammans med en av våra egenodlade vitlökar. 


Efter en stund på grillen så gick det att lägga på ett par röda och gula paprikor. Nu åkte locket på grillen och vi körde till Tomatens hus där det var skördemarknad.


Mycket folk och köer vid alla matstånden.


En hel del gott att smaka på. 








Emilia blev sugen på glass från da Aldo. 


Det blev lakrits och jordgubbssmak 


Jag och Helen knallade bort till Mattias på Tyskens korv och köpte vars en Currywurst och han visade att han hade ett par stycken Fleischwurst och då var det ju bara att handla och lägga i påsen. 


När vi var hemma igen tittade jag till grillen som höll de förväntade 120 graderna, jag rörde lite i grytan och det doftade riktigt gott. 


Nu var det tid att kallröka den gravade laxen





Nu är middagen snart klar och Emilia gick in och skalade potatis. 


Passade på att lägga in flingsalt och en fleischwurst i kallröken 


Nu var det bara att njuta, blev riktigt gott denna gången också.


Efter en hel dag i trädgården där vi plockade äpple och passade också på att klippa ner äppelträdet ganska rejält. Hela dagen doftade det underbart från röken.
Vi glömde att ta fram något att ha till söndagsmiddag så det fick bli kycklingvingar och lår serverat med en god sallad och tomater. 


Efter middagen så tog Emilia och jag in Lax, salt och korv och vakumpackade fisk och korv för att ligga i kylen en fyra fem dagar för att jämna ut röksmaken. Det kan vara så att nästa helg njuter vi av Najadlaxen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar