söndag 6 december 2020

Glöggtillverkning i Gotteboden

Fick ett litet ryck igår när jag skulle smaka lite glögg, som vanligt var det väldigt sötsliskigt. Jag skulle göra egen glögg utan en massa socker. Vad ska jag ha för vin och vilka kryddor är att föredra. 
Jag tänkte då på Niclas på Vinsmart som håller vinprovningar på Facebook, har ni inte sett det innan så kan jag rekommendera det. Skickade ett meddelande till honom ganska sent på kvällen men det tog inte många minuter innan jag fått ett recept av honom.  


En flaska Shiraz vin skulle det vara. Det var första gången på Systembolaget på många år, Frågade en i personalen om hon kunde rekommendera något gott vin. Hon gick raka vägen till Perdeberg Cellar Reserve Collection från 2019, ett sydafrikanskt vin hon tyckte var gott. 


En flaska av rödvinet minus ett litet smakprov åkte ner i kastrullen och skulle värmas upp till 70 grader och sedan skulle resten av ingredienserna blandas i. 





Det skulle i portvin och det hade jag stående nere i källaren, undrar om det kan bli gammalt? Det smakade inte dåligt så det åkte ner en klunk i mig och en deciliter i kastrullen. Helen fick ett glas och efter en liten stund kom frugan ut i köket igen och frågad om det fanns mer. 


Fyra centiliter konjak skulle också blandas i och turligt nog så hade jag en flaska kvar, stod Renault på den trodde att de tillverkade bilar....


En matsked kryddnejlikor, två kanelstänger, två pomeransskal men det fanns inte i affären så det blev lite mer än en matsked av den krossade istället, en bit ingefära skulle också åka med i blandningen. Jag hade krossad ingefära hemma så det funkar säkert, det skulle vara en deciliter socker också men jag provar utan först. Behövs det så går det säkert att blanda i i efterhand.


Nu ska det stå i ett dygn ungefär med kryddorna i och sen ska det silas och efter det är det tid att smaka på glöggen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar