lördag 10 februari 2018

En korv är som livet med en början och ett slut och massor med gott i mellan!!!!!

Idag bar det iväg på en korvkurs. Det hela började med att jag vann ett presentkort hos Studieförbundet Vuxenskolan i Lundabyggden inte helt enkelt att välja vad jag skulle lära mig. Jag fastnade för en kurs i korvstoppning och frågande Helen om ville följa med, fick ett stort JA direkt. 


Klockan tio en lördagmorgon satte vi oss vid ett bord för att ha teori. Vi fick ett häfte med massor av recept och tips på hur man gör goda korvar, 






Efter lunchen så plockade Marcel fram köttbitarna, sidfläsk, fläskkarre' och späck, ca tjugofem kilo totalt. Mycket kött var det. Så här stora ska bitarna vara för att passa i köttkvarnen bara att börja skära.






Nu startade köttkvarnen och vi började grovmala köttet med en hålskiva med ca åtta mm hål, ungefär en tredjedel av köttet malde vi med en hålskiva med ca 2-3 mm stora eller små hål.   





Helen körde på med kniven och alla hjälptes åt att skära och mala. 








Tjugofem kilo kött kräver sitt salt, 375 gram och inte en gnutta mer. 


Nu var det tid att blanda och knåda smeten, tungt och ganska kallt men ack så viktigt, alla turades om att blanda korvsmeten till en jämn ganska kletig röra. 


Allt blir mycket när det är tjugofem kilo kött som ska smaksättas, paprika, ingefära, lökpulver, chili,  vitpeppar, svartpeppar och lite annat. 


Blanda.......


Knåda.....


Blanda....


 Och knåda lite till....


Marcel visade hur man monterade och hur man skulle göra med en korvstoppare, en väldigt enkel apparat. 


Nu var det tid att trä på fjälster och sen var det bara att börja att veva och skapa korv, inte för lös och inte för hård. Inte enkelt men det är bara att öva. 




















Det gällde att packa smeten ordentligt så att det inte blev luft när behållaren skulle fyllas. 


Ett sätt att göra var att göra en lagom stor boll och sedan kasta ner den ganska hårt i behållaren. 


Nu är det bara att veva och göra som kungafamiljen i ett känt TV inslag.....





Många meter korv är det, men lite svårt att lägga dessa meter på grillen så vi fick rulla de i lagom långa bitar.








 Nu var alla korvar gjorda och allt var diskat och avtorkat då var det tid att lägga ut bilder och kolla mail och annat kul som hänt i världen.


Stort tack till Marcel och alla andra glada korvstoppare, en trevlig upplevelse som gav en rejält blodad tand för att fortsätta skapandet hemma i det egna köket. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar