måndag 19 juni 2017

Biodlartjänster

I slutet av december 2016 hittade jag en grej om att man kunde köpa in sig som andelsbiodlare, tyckte att detta lät spännande. Jag köpte en andel, och när fakturan var betald så började lag läsa lite om bin och honung, finns massor att läsa och lära. Det som fick mig att fundera var något jag läste var att om bina skulle försvinna så skulle nästan 80% av den maten vi köper försvinna, så varje bi är viktigt.När vi kom dit, ja lite sena var vi men många traktorer som skulle ut och sköta sina åkrar var i vägen så mötte Rickard oss och började berätta massor om bin och deras kupor. Han har ett antal kupor i sin trädgård som han visade och vi fick reda på att vi skulle hålla oss bakom kuporna så att vi inte störde dessa flitiga insekter. Även hos bina är det en kvinna som styr, hon kallas t.o.m Drottning. Drottningen flyger ut ur sin kupa en gång och då flyger hon ca 30 meter upp i luften för att para sig, detta gör hon tydligen rejält då hon flyger tillbaka till sin kupa och lägger ca 2000 ägg om dagen.   


Många frågor och svar senare så gick vi in i tappningsrummet, där var en slunga och lite andra kul maskiner och en pump som mätte eller vägde upp rätt mängd honung i burkarna. Honungen som vi fick tappa upp på burkarna var rapshonung som det tydligen bara var vi skåningar som tycker om.  


Två burkar honung och en mycket trevlig upplevelse blev det idag. Fick också ett tips om ett snapsrecept, en tredjedel honung och två tredjedelar vodka och sen skulle detta stå i ca 14 dagar. Så det hinner inte bli helt klart till midsommar men lite måste man nog smaka.  


Ska bli spännande att återvända i slutet på sommaren och få se vad det blir.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar