söndag 13 april 2025

Bröllopsdag, lax och grill vad mer kan man önska

 Nu är våren nog här på riktigt kanske ingen riktigt värme men ljus och sol är här. 


På tisdagen firade Helen och Jag 30 årig bröllopsdag och på vägen hem från jobb blev det en tur in till blomsteraffären för en bukett till Helen.  


Som traditionen är så blev det pizza på kvällen för att fira.
Då kommer frågan varför pizza? När vi gifte oss i rådhuset i Malmö så skulle vi gå ut och äta något gott på kvällen. Men Emilia fick ont i örat och hon och Helen skulle flyga till Sundsvall dagen efter så det blev en kväll på jourläkarstationen istället och när vi var klara och Emilia fått medicin så blev det hämtepizza istället. Det har varit tradition sedan dess att äta pizza på vår bröllopsdag, det var bara vår 10 årsdag som det blev annat annars så har vi kört pizza alla år. 


Det blev en hjortburgare från Borgeby fågel och vilt till middag på ena kvällen toppat med bacon, rödbetsgroddar grönmögelost och lite annat gott.  


Tog en liten "gubbvila" på lunchen och när jag vaknade till så höll brandkåren på att övade, de skulle åka upp i korgen och lägga handen på toppen på flaggstången och sedan åka ner igen. 


Något som funkar här nere i Skåne och framförallt i västra delen är "Bulle i bulle" ett konstigt men ganska gott påhitt. 


Det blev besök på kinarestaurang på fredagskvällen tillsammans med ett par kompisar. På lördagen blev det en tur till Spritan i Ödåkra, Helen skulle köpa några korgar att gräva ner lökar i??? ingen aning hur och varför men vi hamnade där och då såg jag min räddning. Tysken stod och grillade korvar så då hamnade jag där medan Helen shoppade runt. 
När vi kom hem igen så startade jag och Emilia offsetsmokern och la in en bit kotlett rubbad med en god kryddblandning. 


Samtidigt så la vi in fyra laxhalvor som jag gravat och nu ska de kallrökas i ett antal timmar. 


Då kotletten inte blev klar och Helen var hungrig så blev det en tur till affären där jag köpte vars en sallad istället, är man hungrig så ska det gå undan. En riktigt fräsch sallad som var riktigt god.  Det blev säsongspremiär att sitta i uterummet och äta. 


En timmer efter salladen var uppäten så var köttet klart.


Blev en tunn skiva som smakprov och det smakade kanongott, nu får den vila och sedan in i kylen så får vi se om det blir måndagsmiddag eller om vi skivar upp den och har till pålägg. 


Kvart över ett på natten så gick jag ut och fyllde på mer alspån i kallröken och sen var det tid att gå och lägga sig. 


Emilia och jag flyttade runt ett ton bärlager från ena sidan på huset till andra sidan där vi ska lägga ut det i en gång så att vi kan gå utan att snubbla. När det var gjort och det gör ont i stora delar av kroppen så delade jag två hela kycklingar och kryddade dem. offsetsmokern höll ca 120 grader på gallret och nu var det bara att vänta.  

Precis när vi plockat in alla spadar och krattor så kom regnet, Emilia fällde upp parasollen över kallröken och vi hoppade in i uterummet och satt där och lyssnade när regnet smattrade på taket. 


Nu var kycklingen klar och nu var det tid att njuta av kyckling, majs, aubergin och en god potatisgratäng. 


Var ute och fyllde på spån i kallröken en sista gång och när de är slut så ska jag ta in laxen och vakumpacka den. 


En magisk doft i köket när jag vakumpackade den färdigrökta Najadlaxen och nu ska den ligga i kylen i en vecka för att jämna ut rök och saltsmaken, gissa om jag ska njuta av lax till påsk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar