söndag 15 juni 2025

Najadlax, tomater, jordgubbar och krossade drömmar

En lång arbetsvecka på fem dager är avklarad, det har ju varit många fyradagars veckor. Äntligen kom lite sol och värme så nu ska det njutas och nästa vecka är ju också fyra dagar.


Tog fram najadlax från frysen på torsdagskvällen och la den i kylen för att töa upp. Fredagsmyset blev en landgång med kokt ägg, massor av lax, god sparris och en god sås som jag brukar röra ihop till lax. Majonnäs, HP sås, grovmalen skånsk senap, litet socker och så gick jag ut och klippte färsk dill och persilja. 


Efter maten så blev det lite vila i uterummet och innan vi gick in så blev det en kopp te och så provsmakade vi Dumle Sommarmix, inte jättemycket smak men det var helt ok. 


Vaknade på lördagsmorgonen och fixade frukost och när Helen skulle ta kaviar till äggen så sa hon att vi behövde åka till laxfabriken i Landskrona för kaviarn var slut. Efter frukosten så bläddrade jag lite på Faceboken och såg då ett inlägg från Nya Lundasparris att säsongen för sparris var över för i år och då blev det fart på mig och Emilia. Vi körde och köpte sparris och så körde vi vidare och handlade lite mat till kvällen. När det var klart körde vi hem och hämtade Helen och körde vidare till Landskrona och när kaviar och lite annat gott var inhandlat så körde vi vidare till Tomatens Hus och köpte lite lördagsgodis och en god korv hos Tysken slank ju ner. 


Hittade några tomater som kallades tigertomater ska bli spännande att smaka.


När vi kom hem igen så började jag att fixa kvällens efterrätt. Jag skalade och skar rabarber och la i grytan med lite vatten. 


När det kokt en liten stund så delade jag och skrapade en vaniljstång som fick sjuda med i rabarbern.


Skar upp jordgubbar och la ner i grytan. 


När det mesta kokt sönder så var det klart och jag tog upp vaniljstången.


Hällde upp dem i skålar och satte in dem i kylskåpet så att de skulle stelna lite.


Det var någon marknad i folketspark här hemma i Kävlinge och Emilia och jag gick dit för att titta. Emilia ville ha en glass och då kund ju jag inte låta bli så jag köpte en mjukglass och när jag fick den så vägde den nästan inget och efter lite ätande så upptäckte jag att det var bara glass längst upp runt toppen på struten och inte som det brukar på andra ställen glass i struten också. 40 kronor och det kändes som en riktig blåsning.


Jag startade grillen och la på en fläskfilé och när den nästan var klar så la jag på ett par potatisbullar från frysen och ett knippe av sparrisen. 


Serverade med picklad rödlök, färsk paprika och det blev en perfekt middag med krispig sparris och potatisbullarna blir mycket godare på grillen än på stekjärnet.

Här kommer de krossade drömmarna. Jag krossade ett par vaniljdrömmar och toppade med lite vaniljglass. Blev riktigt gott med den lite syrliga rabarber och jordgubbsröran och de söta kaksmulorna och glass.


Vi körde in om Nya Lundasparris för att se om det fanns mer sparris och som tur var så fanns det ett par buntar kvar. Jag har funderat på om det går att pickla sparris så det blev ett par buntar som jag ska prova med, tänk att få njuta av sparris till hösten. Vi fortsatte till Alnarp för att titta på några blommor och växter på en marknad son Helen ville titta på. Det var det som hände på söndagen resten av dagen blev det njuta i solen. så skönt. 

Det blev sallad till söndagsmiddag, Emilia och Helen hade kyckling till sin sallad och jag tog ett par skivor av najadlaxen toppat med god sparris. 

söndag 8 juni 2025

Söndag och det blev lite sparris och tomater

 Idag blev det söndag och det var riktigt skönt ute men de sa på radion att det skulle bli regn på eftermiddagen. Det blev en tur till Tomatens Hus för att köpa lite söndagsgodis. Helt oväntat så blev det en korv hos Tyskens Korv och så var lunchen räddad.  


Tänk att det finns så många olika sorters tomater, stora, små, gula, gröna, röda och så olika smaker. 


Sparrissalladen som jag gjorde på nationaldagen blev riktigt god så den tog slut och som tur var så köpte jag ett par knippe sparris extra på Lundasparris. Jag började att steka bacon så att den blev krispig och sedan fortsatte jag att steka tomaterna tillsammans med sparrisen så att de mjuknade lite. 


När sparrisen var klar så la jag på baconet och en avokado och blandade ihop allt och pressade en citron över allt.


I fredags så hade jag parmesanost men kände att jag ville prova med Västerbottenost, tömde över den färdigrivna osten och lät den smälta med värmen som var kvar i pannan. 


Värmde upp rostasbitarna som var kvar från fredagens grillning tillsammans med stekt potatis och majs, blev riktigt gott med Västerbottenost men Parmesanosten var godare.


Emilia fotograferade en riktigt glad husbil som körde före oss när vi var ute på motorvägen.

lördag 7 juni 2025

Fläskestek + airfryer = supergott

Bortsett från lite gräsklippande så har det varit en slappedag idag, har känts som söndag fast att det är lördag. Helen skulle ett ärende till Lund på eftermiddagen och då passade Jag och Emilia på att handla lite.  


Det landade en rejäl bit på drygt 1,5 kg fläskestek med färdigskuren svål i shoppingvagnen. Jag sa till Emilia när vi körde och hämtade Helen att maten skulle vara klar runt 18.15. När vi kom hem så saltade jag på ovansidan och la köttbiten i airfryern och slog på ca 1,5 dl vatten i botten på airfryerskålen och satte termometern på 170 grader och timern på 60 minuter sen gick jag ut och satte mig och njöt i uterummet. 


Efter 60 minuter så visade termometern 62 grader och jag startade airfryern igen på 200 grader i 10 minuter och så började jag att skala potatis. När de tio minuterna gått så lät jag köttet vila till potatisen var klar. 


Maten serverades klockan 18.20 så jag höll tidschemat ganska bra. Serverade fläskesteken med kokt potatis, rödkål, ättiksgurka och en sås som jag gjorde på lite grädde och det som blev kvar i botten på airfryerskålen. Blev supergott och hela familjen var nöjda och mätta. 

Första helgen i juni och den blev lite längre

 Det blev jobb måndag till torsdag denna veckan och sen blev det nationaldag och det är ju inte helt fel att vara lite extra ledig.


Det blev ett par mackor med leverpastej och rödkål och några med rostbiff, remuladsås och rostad lök. Det funkar perfekt en tisdagskväll. 


Jag råkade sätta in grillen i bilen och så hamnade det ett paket currywurst från Tyskens Korv i kylväskan, tror att de ville följa med och titta hur jag har det på mitt jobb. Efter en rundtur på förmiddagen så fick det vara bra och jag la korvarna på grillen och så var lunchen klar, kan säga att min kollega blev riktigt nöjd.


Torsdagsmys på tallriken, vad gör man inte för att få lite sommarkänsla när det småregna och blåser rejält och bara är runt fjorton grader varmt. Matjessill, gräslök, gräddfil och nykokt färskpotatis slår det mesta.    


Vaknade på fredagsmorgonen av att det ösregnade på sovrumsfönstret och bara kände nä och blää. Efter en del slappande så kom jag på att jag skulle höra med ett par kompisar om det fanns en chans att de var hungriga på på kvällen. Fick ett ja och då gick huvudet igång med att planera middagen. Vid tolvtiden gick jag in och frågade Emilia om hon ville haka på för att handla lite. 
Första stoppet blev på Sparrisbutiken på Nya Lundasparris. 


Emilia hade hittat ett recept på en ljummen sparrissallad och det var jag ju bara tvungen att testa. Började med att tända grillen och så fick gjutjärnspannan direkt på veden så att den kom igång, sedan stängde jag locket på eldboxen och fortsatte steka med järnet på locket. 


Jag grillade kycklingfiléer, rostas, majs och undertiden så la jag på delade tomater och sparris som fick steka med baconet. 


En liten stund innan allt var klart så pressade jag en citronhalva över salladen och avslutade jag med att hyvla över rejält med parmesanost. Det blev ett par minuter i grillen så att osten började smälta sen var det tid att servera.


Kycklingen och rostan blev riktigt bra och Emilia kom ut med den nykokte potatisen precis när allt var klart..


Serverade allt med ett par goda röror, en där jag rörde ner två påsar pulverbea i en burk med gräddfil, den andra röran gjorde jag på gräddfil, bostongurka, finhackad vitlök, och lite blandade kryddor från kryddhyllan toppat med lite chiliflakes och så blev det en eller två goda öl från Remmarlövs bryggeri som ligger mellan Kävlinge och Eslöv.


När maten var avnjuten och den värsta matkoman hade lagt sig så gick Emilia in till köket och efter en kvart så kom hon ut med kaffe och en riktigt god marängtårta med jordgubbar, vispgrädde och mascarpone ost. 


Avslutade kvällen med ett litet glas god rom som pricken över i:t. Det blev en riktigt mysig kväll i uterummet och nu är det lite vila så att vi kan hitta på något mer kul imorgon.

söndag 1 juni 2025

Sista helgen i maj och den var extra lång

 Det blev en bra arbetsvecka, bara tre dagar och sen var det långledigt. 


Det blev sallad till kvällsmat på onsdagskvällen, har varit sugen på pizza ett bra tag och som vanligt så var det godare i tanken än vad det var i verkligheten. Orkade knappt hälften sen var jag mätt.


Torsdagen så var planen att åka på matrunda på Österlen, vi hamnade bland annat på Skepparps vingård på Haväng. 


Sen drog vi vidare och hittade ytterligare en underbar plats.


Körde till Vårhallarnas rastplats där vi mötte upp med ett par kompisar där vi startade upp grillen. Det blev ett par goda korvar och några köttbitar och det avnjöts i härligt väder och fin utsikt. 


Efter maten körde vi till Simrishamn och gick in och köpte mjukglass med tillbehör i lösvikt och när vi gick ut från glasskiosken så låste de dörren, hade vi suttit kvar två minuter längre på rastplatsen så hade det inte blivit någon glass. 


Helen jobbade på fredagen och jag tog lite sovmorgon och sen blev det slappande hela dagen. Det blev rostbiff, potatissallad och lite blandade grönsaker som fredagsmys på kvällen. 


Emilia och jag körde till Landskrona och besökte Martinas marknad och där var en hel del kul allt från kaffe, parmesanost och så Tyskens korv och vem är jag om jag inte skulle stanna till och köpa en ramslökswurst. På vägen hem körde vi in om Nya Lundasparris för att köpa lite av vårens gröna guld. Hemma igen så tog jag fram en bit kamben och rubbade den med en god krydda med mycket smak utan att vara alltför stark. 


Jag tände upp grillen och la in revbenen och en bit rumpstek som jag snittat i fettkappan och tryckte in en hel del salt och sen var det bara att vänta.  


När köttet varit i grillen i runt en timme så gick jag in och skalade potatis och delade dem på mitten och la i en plastpåse och hälde på lite olja och drog på rejält med Pommes-puder och startade airfryern på 170 grader i 15 minuter. 





Tog ut köttet och lät det vila en stund och gick in igen och startade airfryern igen denna gången blev det 200 grader i 10 minuter. 


Emilia fixade såsen och så var det bara att njuta, så gott och sparrisen blev riktigt krispig och så god. 



Plötsligt så var det söndag och vi körde till Tomatens Hus för att köpa veckans godsaker, det blev ett par kilo tomater och så blev det en ramslökswurst till både mig och Helen. Blev ett par kilo blandade korvar med hem också, man vet ju aldrig vad som händer och korv är bra att ha i frysen.


När vi kom hem så rubbade jag ett par kycklingfiléer och lät dem ligga en stund i kylen och mysa till sig medan jag klippte gräset. 


När gräset var klippt så startade jag grillen och la på kyckling, majs, färsk vitkål och massor av sparris.


Emilia och Helen hade ris till något som jag gärna hoppar över. Tryffelmajonäs och lite chilisås smaksatt med saffran och rosor toppade allt och alla var nöjda och mätta när tallrikarna var tomma. 
Nu kör vi vidare med en fyradagarsvecka och sen är det tid att fira nationaldagen.