onsdag 30 april 2025

Helg igen och nya upplevelser

Det blev fredag efter en händelserik vecka och det blev en lugn fredagskväll med sushi till Emilia och en laxmacka till mig som fredagsmiddag, Helen var inte hemma så vi fick äta själv. 


Emilia och jag hamnade på Martinas marknad i Landskrona där det var en hel del kul säljare och ganska mycket folk. 


Vi hamnade hos Tomatens Hus som sålde en massa godsaker. 


Ståndet med längsta kön var som vanligt där Tysken stod och sålde sina goda korvar.


Idag hade Mattias med sig två medarbetare för att hinna servera alla kunder. 


Emilia åt en supergod och krispig våffla från Våffelmakeri på Ven.


da Aldo stod med sin vagn och sålde sin fantastiskt goda gelato.


Det blev två smaker lakrits och citron och smakerna passade perfekt ihop. 


Hemma har häggen börjat blomma och förhoppningsvis så kommer det att surra på rejält i trädet av alla bin som brukar vara där.


Lördagskvällen avslutades med grillad kycklingfilé, pommes från airfryern och bea. 


I strålande solsken iklädd shorts så körde vi till Sturup för att titta på ett stort flygplan som skulle landa, när vi kom dit så fick jag ett pling i luren där det stod att det blivit inställt och skulle komma på tisdag istället. Så efter ett antal blommande rapsfält så var vi hemma igen och jag började att plocka bort maskrosor i gräsmattan. Efter att plockat knappt hälften så drog jag igång gasolgrillen och började att grilla en flankstek.


Serverade köttet med potatishalvor körda i airfryern toppade med nyriven parmesanost, soltorkade tomater, bea och nykokt vit sparris.

söndag 27 april 2025

Det blev påskfirande på Öland i år

Vi bestämde oss för att ta en tur till Öland runt en vecka innan det var tid att åka, vi bokade en stuga lite söder om Borgholm. 


När vi kom fram så fixade vi lite i stugan och åt lite sallad som långfredagsmys så körde vi till Borgholm och gick runt en stund så att vi fick lite frisk luft efter bilresan. Vi passade på att stanna vid Borgholms slottsruin och titta. 


Påskaftonen inledde vi vid Byrums Raukar nära Löttorp. Solen värmde lite grann men dimman låg tät över Kalmarsund och det var ganska kyliga vindar.


Efter raukarna så var det tid för lunch och vi hittade en fiskaffär som även hade servering. Emilia ville ha en stor räkmacka, Helen tog en fin laxburgare och jag tog en påsktallrik med fyra olika sillsorter, varmrökt lax, kallrökt lax, en god röra och en riktigt god Janssons frestelse.  


Efter maten blev det en tur upp till Ölands norra udde och fyren Långe Erik och en lite promenad, inte alls skönt då det började bli ganska kallt.


När vi var tillbaks i stugan så fick glass, jordgubbar och krossad Dajm avsluta påskaftonen. 


Vi packade ihop våra grejor och körde över bron och Helen ville titta på Kalmar slott så det blev en runda dit.


Gick genom en tunnel 


och hamnade inne på slottsgården och fortsatte in i entrén men där var massor av folk så vi bestämde att vi tar besöket en annan gång. 


När vi kommit en bit på vägen såg jag en vägskylt där det stod Brömsebro och då började vi prata om freden i Brömsebro och vad det innebär.  





När vi passerade Ronneby så körde vi in om och tittade på ett Viggen som sitter fast på en pinne.


Det var skönt att komma hem igen och sova i den egna sängen. På annandag påsk körde vi en liten runda och tittade på konst, Vi Skulle kört och tittat på en duktig glaskonstnär när vi var på Öland men det visade sig att han var nere i Kabusa och ställde ut sin glaskonst så det blev en tur dit istället.


Det blev ett stopp till hos min favoritsnickare på Janes Snickarbod, så mycket fint det går att göra av trä.


Efter att varit på jobb på tisdagen så var det tid att packa väskan igen och köra upp till Jönköping på en teknikerträff, det blev lite snack och sen blev det ett par öl och en riktigt god pepparstek på oxfilé.


Då jag skulle köra hem dagen efter så avslutade jag med en alkoholfri Guinness, ingen höjdare så den hoppar jag över i fortsättningen.

söndag 13 april 2025

Bröllopsdag, lax och grill vad mer kan man önska

 Nu är våren nog här på riktigt kanske ingen riktigt värme men ljus och sol är här. 


På tisdagen firade Helen och Jag 30 årig bröllopsdag och på vägen hem från jobb blev det en tur in till blomsteraffären för en bukett till Helen.  


Som traditionen är så blev det pizza på kvällen för att fira.
Då kommer frågan varför pizza? När vi gifte oss i rådhuset i Malmö så skulle vi gå ut och äta något gott på kvällen. Men Emilia fick ont i örat och hon och Helen skulle flyga till Sundsvall dagen efter så det blev en kväll på jourläkarstationen istället och när vi var klara och Emilia fått medicin så blev det hämtepizza istället. Det har varit tradition sedan dess att äta pizza på vår bröllopsdag, det var bara vår 10 årsdag som det blev annat annars så har vi kört pizza alla år. 


Det blev en hjortburgare från Borgeby fågel och vilt till middag på ena kvällen toppat med bacon, rödbetsgroddar grönmögelost och lite annat gott.  


Tog en liten "gubbvila" på lunchen och när jag vaknade till så höll brandkåren på att övade, de skulle åka upp i korgen och lägga handen på toppen på flaggstången och sedan åka ner igen. 


Något som funkar här nere i Skåne och framförallt i västra delen är "Bulle i bulle" ett konstigt men ganska gott påhitt. 


Det blev besök på kinarestaurang på fredagskvällen tillsammans med ett par kompisar. På lördagen blev det en tur till Spritan i Ödåkra, Helen skulle köpa några korgar att gräva ner lökar i??? ingen aning hur och varför men vi hamnade där och då såg jag min räddning. Tysken stod och grillade korvar så då hamnade jag där medan Helen shoppade runt. 
När vi kom hem igen så startade jag och Emilia offsetsmokern och la in en bit kotlett rubbad med en god kryddblandning. 


Samtidigt så la vi in fyra laxhalvor som jag gravat och nu ska de kallrökas i ett antal timmar. 


Då kotletten inte blev klar och Helen var hungrig så blev det en tur till affären där jag köpte vars en sallad istället, är man hungrig så ska det gå undan. En riktigt fräsch sallad som var riktigt god.  Det blev säsongspremiär att sitta i uterummet och äta. 


En timmer efter salladen var uppäten så var köttet klart.


Blev en tunn skiva som smakprov och det smakade kanongott, nu får den vila och sedan in i kylen så får vi se om det blir måndagsmiddag eller om vi skivar upp den och har till pålägg. 


Kvart över ett på natten så gick jag ut och fyllde på mer alspån i kallröken och sen var det tid att gå och lägga sig. 


Emilia och jag flyttade runt ett ton bärlager från ena sidan på huset till andra sidan där vi ska lägga ut det i en gång så att vi kan gå utan att snubbla. När det var gjort och det gör ont i stora delar av kroppen så delade jag två hela kycklingar och kryddade dem. offsetsmokern höll ca 120 grader på gallret och nu var det bara att vänta.  

Precis när vi plockat in alla spadar och krattor så kom regnet, Emilia fällde upp parasollen över kallröken och vi hoppade in i uterummet och satt där och lyssnade när regnet smattrade på taket. 


Nu var kycklingen klar och nu var det tid att njuta av kyckling, majs, aubergin och en god potatisgratäng. 


Var ute och fyllde på spån i kallröken en sista gång och när de är slut så ska jag ta in laxen och vakumpacka den. 


En magisk doft i köket när jag vakumpackade den färdigrökta Najadlaxen och nu ska den ligga i kylen i en vecka för att jämna ut rök och saltsmaken, gissa om jag ska njuta av lax till påsk. 

söndag 6 april 2025

Nu är våren här och både grill och Muurikka har varit igång

Våren kom när vi ställde fram klockan och det blev nästan tjugo grader både på onsdagen och torsdagen lite svalare i helgen men solen var uppe och det är bara att njuta.

Ramslöken här hemma i trädgården trivs och är snart färdig att plocka. 


Efter en del skämtande och lurande på dagen så var det skönt att sätta igång grillen. Så skönt att äntligen kunna ha shorts på sig när man är ute. Denna gången hamnade Tyskens grillwurstar på gallret.  


Egentligen behövs inte mer än korven men det sista av den picklade rödkålen, rostad lök och senap gör det ännu godare.


Det blev lite utflykt på lördagen och vi hamnade på ett ställe vi inte varit på tidigare, Albert och Jag heter det och ligger en bit öster om Trelleborg. 


Här finns det mycket som jag villhöver och det blev lite kryddor idag.






Sen körde vi vidare österut och hamnade i Smygehuk, det gick inte att komma allra längst söderut i Sverige utan att bli blöt om fötterna.  


Mysigt i vårsolen


Helen var hungrig och hittade ett nytt ställe i Smygehuk med det lite roliga namnet Smygis. 


Efter en kort promenad i Smyge, blåste kallt så det var inte skönt så körde vi vidare till Ludviglunds Skafferi. 


Deras specialitet är ramslök, nästan allt i butiken innehåller ramslök. En mysig butik som helt klart kan läggas till i listan "hit ska vi igen" 


Hemma igen och jag startade grillen, det skulle bli entrecote och då ska det vara varmt.


Varmt var det. 


Entrecoten serverades med potatishalvor som jag kryddat med dagens inköp och toppade allt med chimichurri med ramslök, kirskål, chili, persilja, gjorde även rödvinssås men jag tyckte att chimichurrin smakade så gott att inte såsen behövdes. 


Mums.


Efter maten smakade det bra att njuta av en glittrande gin och Skumpa tonic. 


Jag hade lovat Emilia att vi skulle åka till Tomatens hus och bjuda henne på en våffla från Våffelmakerit på Ven. Blev lite fel på skärpan men Emilia tyckte om våfflan.


Medan Emilia åt våffla så njöt jag av en grillwurst direkt från Tyskens grill. 


Vi köpte ett par glutenfria bröd till Helen och så fick man längta till bordet dignar av goda tomater. 


Skar upp paprika, salladslök, pac shoi, champinjoner. Jag strimlade lövbiffar och la i en marinad som Emilia fått välja. 


God smak men kan absolut ha i lite chili så att det blir lite fart nästa gång vi använder den igen. 


Grönsakerna hamnade på Muurikkan tillsammans med lite smör och olivolja. 


Funkar kanon med locket till grillen när jag vill hålla värmen på hällen. 


När grönsakerna nästan var klara så la jag på den strimlade lövbiffen. 


Det tar bara någon minut för att köttet blir klart och under tiden så kokte Emilia nudlar på spisen. 


Blev riktigt gott och lyckligtvis så blev det ett par matlådor. 


Var tvungen att provelda i mitt senaste inköp, en skorstensfri brasa som vi ska ha i uterummet när vi sitter där och myser. 


Nu är äntligen de kallrökta och torkade klara för att kunna avnjutas och nu ska jag gå ner i källaren och ta fram ett par laxsidor som ska gravas men det tar vi i nästa inlägg.